Najčešća pitanja

O NAMA

1. Što je bila inspiracija za nastanak brenda PETINI?

Ljubav.

Ljubav nas pokreće, daje svemu smisao, otkriva čar postojanja. Darujući ljubav uvijek smo na dobitku, ali važno je započeti od ljubavi prema sebi. Naši nježni proizvodi namijenjeni su za njegu kose, tijela, a u konačnici i uma jer nas podsjećaju da odmorimo, usporimo i budemo istinski brižni prema sebi.

2. Gdje izrađujemo proizvode, a gdje nabavljamo tkanine?

Svi proizvodi PETINI ručno su i s iznimnom pažnjom usmjerenom i prema najsitnijim detaljima izrađeni u Hrvatskoj. Lan dobavljamo iz Litve, od proizvođača koji njeguje obiteljski posao, održivost i kvalitetu, dok svilu ciljano dobavljamo od prestižnog proizvođača iz prijestolnice svile - Kine, gdje je tkanina i otkrivena, te gdje je tradicija proizvodnje svile duga oko 5000 godina uzdignuta na najvišu razinu.

3. Zašto nam je važno da naše tkanine imaju certifikat OEKO-TEX® Standard 100?

Certifikat OEKO-TEX® Standard 100 dodijeljuje se tekstilnom proizvodu koji ni u jednom trenutku izrade nije tretiran štetnim kemikalijama, što ga čini sigurnim za čovjekovo zdravlje, njegovu okolinu i okoliš. Kako su proizvodi od tkanine dugo i u neposrednom kontaktu s kožom, čovjekovim najvećim organom, smatramo da je naša odgovornost da ta tkanina nije tretirana kemikalijama. Upravo zato, izbjegavamo koristiti poliester ili bilo koju drugu sintetičku tkaninu, te koristimo isključivo prirodne tkanine koje posjeduju certifikat OEKO-TEX® Standard 100.

4. Kakvo pakiranje koristimo?

Svaki naš proizvod upakiran je u elegantnu kutiju sa zlatnim potpisom PETINI, koja je dodatno obogaćena ukrasnom vrpcom, a pažljivo osmišljena da razmazi vas ili nekoga koga volite. Naglasak stavljamo na ekološki prihvatljive materijale. Ukrasne i transportne kutije izrađene su u Hrvatskoj od kartona, pravokutne viseće etikete izrađene su od recikliranog tvrdog papira, svaki je proizvod omotan u nježni svileni papir zapečaćen naljepnicom koja nije plastificirana, nego potpuno kompostabilna i obojana ekološki prihvatljivom bojom na bazi soje.

5. Mogu li vratiti proizvod, ukoliko njime nisam zadovoljan?

Iako se nadamo da ćete zavoljeti naše proizvode jer svoj uspjeh mjerimo u emocijama, dobroj energiji i količini nježnih trenutaka koje upijate noseći naše proizvode, razumijemo da se ukusi razlikuju i da ćete možda poželjeti napraviti povrat proizvoda.

Naravno, to je moguće. Kupac ima pravo ne navodeći razlog, jednostrano raskinuti ugovor o kupoprodaji u roku od 14 dana od dana predaje robe u posjed Kupca ili treće osobe određene od strane Kupca. Ljubazno Vas molimo da proizvod upakirate u ukrasnu kutiju kako Vam je i dostavljen, a transportnu kutiju (ovisno u kakvom je stanju) možete upotrijebiti istu ili drugu. Troškove povrata snosi Kupac, a detaljan način korištenja prava na jednostrani raskid Ugovora možete pronaći u dokumentu Opći uvjeti poslovanja.

6. Koju dostavnu službu koristimo?

Naručeni proizvodi isporučuju se putem specijalizirane dostavne službe - logističkog partnera GLS.

7. Koliko dana trebam čekati pošiljku?

Naručeni proizvodi se otpremaju u roku od 10 radnih dana od dana potvrde narudžbe, a isporučuju se putem specijalizirane dostavne službe - logističkog partnera GLS. Rok dostave je 2-5 radnih dana nakon slanja proizvoda za proizvode koji se isporučuju na teritoriju Republike Hrvatske.

Ukoliko želite da Vaša narudžba bude isporučena čim prije, molimo proslijedite nam potvrdu uplate na e-mail adresu: info@petini.hr, kako ne bismo trebali čekati nekoliko dana da iznos bude vidljiv na našem računu.

8. Koji su mogući načini plaćanja?

Naručene proizvode Kupac može platiti na jedan od sljedeća dva načina:

 • Uplata po ponudi - transakcijski račun,
 • Plaćanje pouzećem.

9. U kojim se državama vrši dostava?

Dostava se trenutno vrši na području Republike Hrvatske.

 

O SVILI

1. Koji su pozitivni učinci čiste svile na kosu?

Moćna svojstva nježne i potpuno prirodne svile štite kosu smanjujući petljanje i lomljenje vlasi te ostavljajući hidrataciju tamo gdje joj je i mjesto - u vašoj kosi.

2. Koji su pozitivni učinci čiste svile na kožu?

 • Svila svojim nježnim dodirom potiče mnoge osjetilne točke na koži, što smiruje, smanjuje stres te opušta tijelo i um.
 • Posebno je pogodna za ljude s osjetljivom kožom jer je svila tretirana na prirodan način, bez štetnih kemikalija, a posjeduje certifikat OEKO-TEX® Standard 100.
 • Osim što je iznimno prozračna, ona je i prirodni termoregulator, što znači da grije kada je hladno, a hladi kada je toplo.

2. Što je momme?

Momme je mjerna jedinica za težinu i gustoću svile koja govori o kvaliteti svile. Što je oznaka momme veća, to je svila kvalitetnija i izdržljivija. 19 momme se smatra kvalitetnom svilom, dok je 22 momme izuzetna kvaliteta i čisti luksuz.

3. Što je razred 6A?

Svila se prema stupnju kvalitete svrstava u A, B ili C razred. Dok je C razred rezerviran za svilu najniže kvalitete, u A razred se svrstava samo najfinija i najkvalitetnija svila, od kakve su izrađeni proizvodi PETINI.

4. Zašto je svila jedna od najskupljih tkanina na svijetu?

Zbog ograničene dostupnosti, te skupog i dugotrajnog načina proizvodnje, kvalitetna je svila jedna od najskupljih tkanina na svijetu. Svila je oličenje luksuza, a zbog brojnih se benefita naziva i kraljicom svih tkanina.

5. Kako održavati svilu?

Svila je prirodna i delikatna tkanina koja može trajati godinama, ukoliko se prema njoj odnosite s posebnom pažnjom. Budući da je svila prirodno vlakno, OBAVEZNO je korištenje pH-neutralnog deterdženta namijenjenog za svilu jer pranje u previše kiseloj ili alkalnoj otopini može prouzročiti stvrdnjavanje tkanine. Što se tiče temperature vode, OBAVEZNO je pranje na temperaturi do maksimalno 30°C jer čak i malo višlja temperatura može prouzročiti drastično skupljanje tkanine i slabljenje niti.

Ručno pranje

  1. Napunite umivaonik ili posudu hladnom vodom (maksimalno 30°C) i stavite čajnu žličicu blagog, pH-neutralnog deterdženta namijenjenog za svilu.
  2. Stavite svilu u vodu i nježno umasirajte sapunicu, ali izbjegavajte grubo ribanje tkanine.
  3. Ispirite tkaninu čistom hladnom vodom, dok u potpunosti ne isperete sapunicu.

   Budući da koristimo svilu najveće kvalitete, moguće ju je prati i u perilici rublja.

   Pranje u perilici rublja

   1. Stavite svilu u vrećicu za pranje.
   2. Namjestite nježan program za delikatno pranje i nemojte pretrpati perilicu rublja.
   3. Perite na temperaturi do maksimalno 30°C.
   4. Koristite blagi, pH-neutralan deterdžent za svilu. Zabranjeno je izbjeljivanje.

   Sušenje

   1. Objesite proizvod da se osuši na zraku, izbjegavajući direktan kontakt sa suncem.
   2. Zabranjeno je sušenje u sušilici rublja.

   Peglanje

    Svila je tkanina koja se gužva, upravo zato što je prirodna i nije tretirana kemikalijama koje smanjuju ili spriječavaju gužvanje. Najbolje ju je takvom i prihvatiti, te biti zahvalan jer se njome ne unose kemikalije u organizam. Ukoliko ipak želite da je ispeglana, ispeglajte ju na niskoj temperaturi namijenjenoj za svilu dok je još lagano vlažna.


    O LANU

    1. Koji su benefiti lana?

    Lan je prirodna tkanina koja ima mnogo pozitivnih svojstava.

    • Hipoalergen je, što ga čini idealnim izborom za osobe s osjetljivom kožom jer je tretiran bez štetnih kemikalija, a posjeduje i certifikat OEKO-TEX® Standard 100.
    • Lan koji koristimo, prethodno je omekšan procesom pranja tkanine u industrijskoj perilici zajedno s vulkanskim kamenjem.
    • Iznimno je prozračna i upijajuća tkanina.
    • Prirodni je termoregulator - grije kada je hladno, a hladi kada je toplo.

    2. Kako održavati lan?

    Laneni se proizvodi mogu prati ručno ili u perilici rublja.

     Pranje u perilici rublja
      1. Odvojite tamno, svijetlo i obojeno rublje. Za najbolje rezultate, perite lan odvojeno od ostalog rublja.
      2. Perite na temperaturi nižoj od 40°C. Višlje temperature mogu prouzročiti skupljanje tkanine do 10% i mogu oslabiti niti.
      3. Namjestite nježan program i nemojte pretrpati perilicu rublja.
      4. Koristite blagi deterdžent za delikatne tkanine. Zabranjeno je izbjeljivanje.
       Ručno pranje
        1. Napunite umivaonik ili posudu mlakom vodom i stavite čajnu žličicu blagog deterdženta.
        2. Potopite lan u vodu na 10-ak minuta.
        3. Nježno umasirajte sapunicu u tkaninu, ali izbjegavajte grubo ribanje.
        4. Ispirite tkaninu svježom mlakom vodom, dok u potpunosti ne isperete sapunicu.

        Sušenje

        1. Objesite proizvod da se osuši na zraku.
        2. Dozvoljeno je sušenje u sušilici rublja, ali na nježnom programu i niskoj temperaturi.
        Peglanje

         Lan je tkanina koja se gužva, upravo zato što je prirodan i nije tretiran kemikalijama koje smanjuju ili spriječavaju gužvanje. Najbolje ga je takvim i prihvatiti, te biti zahvalan jer se njime ne unose kemikalije u organizam. Ukoliko ipak želite da je ispeglan, najlakše ga je ispeglati na srednjoj temperaturi dok je još lagano vlažan.

         * Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, javite nam se na info@petini.hr i rado ćemo vam pomoći.